sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Harrastusviidakko!

Puolivuotiaalle muskaria ja värikylpyä, 2-vuotiaalle taaperotanssia ja perhejumppaa, 4-vuotiaalle nassikkapainia, satubalettia, luistelukoulua, enkkukerhoa ja temppukerhoa. Koululaiselle jalkapalloa, jääkiekkoa, sählyä, partiota, pianotunteja, cheerleadingiä, tennistä, hiphoppia...
Huh!! Lapset ja vanhemmat keskellä mahdollisuuksien viidakkoa. Pitää harrastaa! Pitääkö harrastaa? Koska kuuluu aloittaa? Kilpailu- vai harrastustoimintaa? Voiko harrastaa ilman kilpailua?

Henkilökohtaisesti oon sitä mieltä että lapselle pitää antaa mahdollisuus harrastaa, lasta ei kuitenkaan saisi painostaa harrastuksiin, pitää hyväksyä myös että harrastus mikä kiinnostaa lasta, ei välttämättä ole oma suosikki. On myöskin täysin tavallista että kokeillaan useampaa harrastusta ennenkuin löydetään se "oma juttu". 
Meidän lapset ovat saaneet kokeilla lähes kaikkia haluamiaan harrastuksia; mm tennistä, jalkkista, tanssia, korista, painia, uintia, jääkiekkoa :D Eli hiukan niissä sun näissä ympyröissä ollaan ehditty pyrähdellä muutamien vuosien aikana. 

Lapset tarvitsevat vanhempien tuen harrastuksiin, kolme kovaa Koota: Kuljeta, Kustanna, Kannusta. 
Useissa harrastuksista vanhemmilta vaaditaan/toivotaan lisäksi panostusta yhteiseen toimintaan; tapahtumien järjestämiseen, varainkeruuseen yms. Mahdollisuuksien mukaan kannattaakin lähteä mukaan erilaisiin tempauksiin ja toimintaan :) Lapset nauttivat kun vanhemmat ovat mukana puuhailemassa ja omasta kokemuksesta voin kertoa että yhdessä tekeminen antaa paljon myös vanhemmalle :) Uusia ystäviä, hienoja kokemuksia ja ihan huippua yhteisöllistä fiilistä <3 

Minkä ikäisenä sitten harrastaminen tulisi aloittaa? 
Meillä esikoisen kanssa ollaan käyty perhejumpassa 2-vuotiaana ja 3-vuotiaan Maija-tyttösen kanssa bailattiin Baby-bailatinossa. Sitä oli jotenkin hirrrveen malttamaton vanhempien lasten kanssa. 
Onni on nyt 4-vuotias, ja vielä ei olla harrastuksia aloitettu. Toki pelaa jalkapalloa ja katulätkää veljien kanssa, pomppii ja temppuilee trampalla, painii karhunpainia ja juoksee kilpaa Emilin kanssa :) Siinä vaiheessa kun Onni itse tahtoo niin lähdetään sitten jalkkistreeneihin tai uimakouluun, tai mitä ikinä Onni nyt haluaakaan ja Mimosan kanssa tietysti sama juttu :) 

Tuntuu että tänä päivänä melkeinpä jokaisessa harrastuksessa on päämäränä kilpaileminen. Meille se on ihan ok, Emil nauttii lätkäturnauksista, Maija tsemppaa hurjasti uimakisoissa ja Rasmuksen tanssiryhmä skabaa keväisin SM-kisoissa. 
Kaikki lapset eivät halua kilpailla ja mun mielestä pitäisikin panostaa enemmän harrasteryhmiin; vähemmän tapahtumia, kilpailuja -> pienemmät harrastuskustannukset  
-> enemmän harrastavia lapsia :) 
Vaasassa ihan loistavana esimerkkinä toimii Action Power-toiminta, erilaiset liikuntaleirit ja lajikoulut Täältä voit lukea Action Power-toiminnasta lisää.

Alla parit kuvat meidän perheen harrastajista <3 
Maijalla tänä viikonloppuna kisat Vaasassa. Upea uimari-tyttöni <3
Rasmus kilpailee tänään Jyväskylässä  STREET SM-kilpailuissa. Go Kipinän porukka!! 

Emilin rakas jääkiekkoharrastus on nyt kesätauolla, mutta "elämäntapaharrastaja" Emil pelaa kavereiden kanssa katulätkää,  jalkapalloa, erilaisia ulkolekkejä. Sisällä tätä sankaria ei kesäaikaan näy!
Pikkaraisten kanssa harrastetaan omiin nimiin kaikea mikä hyvälle tuntuu :) "Kuskaaminen" aloitetaan  siinä vaiheessa kun lapset sitä toivovat.
Mitä mieltä te olette lasten harrastusviidakosta :D ?

"Punaiset posket ja hiestä märkä tukka,
hymy korvissa yläfemmat. Hyvä me!
Kotimatkalla listahitin mukaan bailataan,
saunanlauteilla turnauksen highlightsit,
-Sitten kun mä oon NHL:ssä niin mä ostan teille talon sieltä mun vierestä <3
Onnea on : oma stara kotona "

Terkkuja
Nadja

4 kommenttia:

 1. Hahaa :D 4kk vauvauinti ;) Molemilla pojilla ja sitten ollaan käyty omiin nimiin ahkerasti uimassa. Akun kanssa perheliikunta kerhossa oltiin tämä talvi ja syksylle ollaan yhdessä puhuttu josko kipinään serkkupojan jalaljälkiä :) Aivan liikuttuu kun tätikin on niin ylpeä sun harrastajista ♥

  VastaaPoista
 2. :D Oltiinhan mekin muuten Onnin kanssa vauvauinnissa! hienoahan se on kun tuntuu että näissä lasten harrastuksissa on melkeinpä vaan taivas rajana ;) vauvoillakin on mahdollista harrastaa ennenkuin syövät kiinteitä :D Meillä isojen harrastukset vie niin paljon resursseja että sen takia ei ole tullut nyt hosuttua pikkusille mitään. Ehkäpä syksyllä jo on meininki toinen, jos Onni oikein jostain innostuu :) Ja ehtiihän noita kuskata :) mun mielestä on tosi tärkeää että kouluikäisellä olis edes yksi tärkeä harrastus.. Oli se sitten telinevoimistelua, kalastusta tai kuorolaulua :)

  VastaaPoista
 3. Minulla tuli viime syksynä joku paniikki ettei meidän 3-vuotiaalla esikoisella ollut "mitään muuta" harrastusta kuin uinti jossa hän on käynyt vauvaiästä asti. Ilmoittauduin jonoon moneen paikkaan ja loppujen lopuksi hänellä oli neljä (!!!) eri harrastusta. Hups! Temppurataa, muskaria, teatterikerhoa ja uintia. Saimme sitten todeta että niitä oli aivan liikaa.. Hahaaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, helposti lähtee lapasesta kun on niin paljon kaikkea ihanaa <3 ja varsinkin jos lapsi itse on innokas ja aktiivinen :D Mut neljä harrastusta 3-vuotiaalla oli jo aika hyvin :D :D

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi, arvostan <3