tiistai 19. toukokuuta 2015

Vavva-jutut vege :


"Pulloo, tuttipulloo, tissiä, maitoo, mehua pulloon , ÄIITTIIII..." 

Myönnettäköön alkuun tämä: Mä oon monessa asiassa varmasti aivan liian lepsu lasten kanssa. 
Tietyissä asioissa oon tiukkis, kuten lasten turvasllisuuten liittyvät asiat tai isojen kanssa koulunkäyntiin tai kotiintuloaikoihin tms liittyvät jutut. 
Missä tää löysänäppisyys (vai voisko ne olla "pehmeitä arvoja"?) taas tulee esiin, niin hyvinkin havainnollistavana esimerkkinä:
Onni-murunen 4v3kk (lopetti sentään tutin mussuttamisen joulun tienoilla <3) juo vielä pääsääntöisesti kaikki juomat tuttipullosta, samoin Mimosa 2v. 
Pullo on niin tärkeä kummallekkin, että olen varsinkin Onnin kohdalla ihan tietoisestikkin pitkittänyt pullosta vieroittamista. Vilkkaalle ja impulssiiviselle pojalle pullollinen lämmintä maitoa on parhaassa tapauksessa rentouttava ja rauhoittava nautiskeluhetki keskellä hektistä päivää. 
Samoin Mimosa nauttii kun saa pullonsa, päikkäreille tai yöunille käyminen on ilon hetki kun saa kömpiä sänkyyn pullo kainalossa (tosin niitä pullollisia on Mimolla voinut mennä 2-3:kin ennenkuin on saanut unen päästä kiinni!!) .


Tämä kuva on parin viikon takaa kun pikkuset saivat pitää eväshetken kärryissä, äidin kiepsauttaessa päivälenkin. Pullot tiiviisti kummallakin..
Mutta näinhän se on että neuvolasta suositellaan ja yleinen suositus on että pullosta ja tuteista vieroittamaan n. 1-vuoden iässä.. Ymmärrän toki pointin hampaiden kannalta.  Mutta onko se nyt oikeasti niin vaarallista? Jos pullottelu pysyisi kohtuudessa, esim päikkärimaito ja iltamaito?

Noh.. meillähän tässä pullottelussa nyt ei toistaiseksi olla pysytty millään tasolla kohtuudessa (apua!! saa tietysti äiti ja isä katsoa peiliin :P)  ja eilisestä lähtien ollaankin tehty ryhtiliike  maito/mehuhetkien suhteen.
Tarkoittaa käytännössä sitä että lapset saa päivällä "päikkärimaidon" ja illalla "nukkumaidon". Muuten juodaan ruuan kanssa maito kupista ja janoon vettä. Näreissäänhän lapset tästä rajoittelusta oli, mutta hyvin kestimme kaikki eilisen päivän ja tänäänkin mennyt hienosti :)  Tuntuu jotenkin aivan hassun liikuttavalta katsoa kun omat pikku höpönassut juo juomansa kupeista <3 

Iltaa jännitin kaikista eniten, Mimosa kun on tosiaan saattanut juoda jopa sen 2, pahimmissa tapauksissa 3:kin pullollista maitoa ennen nukahtamistaan!! Laitoin lapsia nukkumaan ja puhuttiin yhdessä siitä kuinka yksi pullo riittää illalla ja keksimme siitä jopa hauskan laulun <3
Poistuin huoneesta ja n. 10 min päästä Mimosa huuteli jo sängystään, ajattelin että noniiin, nyt se konsertti alkaa! Mutta onneksi pelko oli turhaa, Mimosa tahtoi vaan antaa pullonsa pois ja Onni kuiskutteli sängystä "yksi pullo riittää" <3 <3 Ja niin ne nukahtivat reippaasti yhtäaikaa sänkyihnsä (aiemmin ollaan laitettu eri aikaan nukkumaan että saavat oman rauhan nukahtamiseen) <3

Mitä ajatuksia teissä herättä 4-vuotias tuttipullon kanssa? Oletteko ehdottomasti sitä mieltä että pullot, tutit ja tissit pois 1-vuotiaana? Vai voisko kohtuukäyttöä jatkaa pitempäänkin?

Jotenkin toivoisin että Onnilla tulisi se päivä nyt lähitulevaisuudessa kun ite haluaisi luopua pullosta, siinä olisi sitten hyvä olla Opsua tukemassa <3 Muuten on "pakko" tässä kesän aikana vaan ottaa pullo pois. 
Mimosalla ei mun mielestä vielä niin kiire ole, syö kuitenkin vielä tissiäkin n. kerran päivässä, kunhan tosiaan ei menisi överiksi!! vaan saataisiin pidettyä selkeät raamit pullotteluun. Toisaalta Onnin kanssa yhdessä voisi olla hyvä hoitaa Mimosankin vieroittaminen :)
Hahhah :D Loppukevennys <3 Emil löysi mummolasta Opsun vanhan tutin ja sillä oli kiva pelleillä ;) 

Terkkuja
Nadja


4 kommenttia:

 1. Hassut "vavvat" :D En osaa sanoa mitään omaa ehdotonta kantaa.. kai se on perhe ja lapsi kohtaista :) Kahden vuoden paikkeilla meillä oli tutit, pullot ja tissikin poissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, perhe ja lapsi kohtaista munkin mielestä. Peukkuja nyt vaan meille että saatais mahdollisimman hyvin vedettyä tää vieroitusprosessi läpi :D Tänään iltapäivällä ollut jo melkoista taistoa varsinkin Onnin kanssa :P Ja tässä vaiheessa ei nyt voi alkaa enää lepsuileen :D

   Poista
 2. Meillä ei ole ollut mitään tarkkaa rajaa tuteissa ja pulloissa. Esikoinen luopui niistä portaittain hieman alle 2-vuotiaana ja meidän 1-vee kuopus mussuttaa edelleen onnellisena pulloa aina iltaisin. Tutista hän ei enää ole niin kiinnostunut (!!??). Olen ymmärtänyt että vieroittaminen käy helpommin mitä aikaisemmin sen tekee, mutta en ole siitä niinkään varma. Jotkuthan sanoo että lapsi luopuu tutista/pullosta/tissistä kun hän itse on valmis siihen ja yritän myös itse uskoa tähän! :) Tsemppia vieroitukseen..!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä :)
   On varmasti niin että helpommalla voisi päästä jos vieroituksen tekis ennenkuin tulee suuria kiintymisiä näihin tutteihin ja pulloihin..
   Kolmen vanhimman kanssa ollaan käyty ihan systemaattisesti unikouluja ja vieroituksia tossa kahden vuoden paikkeilla viimeistäänkin. Onnin kanssa ollaan nyt vaan pahasti lipsahdettu, johtuen ehkä just siitä kun Onnille se on niin tärkeä ja rauhoittava tekijä, on niin vilkas ja herkkä jotenkin. Ja tää on just saanut mut miettimään että onko se nyt niin varallista jos pullottelut vähän venähtää?
   Toki Onni on jo niin iso että toivoisin että pikkuhiljaa ois valmis luopumaan. Ja siihen suuntaan nyt häntä kannustammekin :) <3 babysteps forward :D

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi, arvostan <3