keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Lasten leikkiä!

Leikki on lasten työtä. Vanha sananlasku, jonka allekirjoitan. 
Leikki on mun mielestä lasten etuoikeus, (saa toki vanhemmatkin leikkiä :D mut you know) ja meidän vanhempien tehtäväksi jää antaa leikille mahdollisuus ja puitteet.  
Leikki kasvattaa sosiaalista älykkyyttä ja kehittää lasta toki monella muullakin tapaa, antaa valmiuksia pärjätä  isojen maailmassa. Lapselle pitää antaa aikaa ja tilaa leikkiä. 

Kyllä! Vaikka on kiirettä käydä kaupassa, harrastuksissa, töissä, kylässä yms yms. 
Aikaa pitää löytyä myös ihan rauhalliselle oleskelulle ja kehoittaa lasta leikkimään <3 
Lapsi tarvitsee tilan missä saa ihan rauhassa leikkiä, levitellä leluja, höpötellä juttujansa, lauleskella, tanssia, rakentaa majoja. Mitä ikinä nyt lapsen leikkiin voikaan kuulua. 
Siihen ei tarvita isoja erillisiä leikkihuoneita tai notkuvia leluhyllyjä. Lapsen leikkitila voi olla omassa huoneessa, olkkarissa tai vaikkapa rappusten alla.

Uskon myös että vanhemman kannustava asenne leikkiä kohtaan saa lapsen nauttimaan leikeistään. 

"Menkää leikkimään, mutta olkaa sitten ihan hiljaa, pysykää omassa huoneessa ja ei saa sotkea!!", HUH! 
Oon varmaan itsekin joskus sortunut sanomaan vastaavalla tyylillä, mutta hei! Vanhemman vähättelevä/rajoittava asenne ei voi kannustaa lasta leikkimään. Jos vanhemmat eivät arvosta lapsen leikkiä niin kuinka lapsikaan sitä oppisi arvostamaan?
Lapsista ja leikeistä lähtee ääntä, ja sotkuja tulee. Piste. 
Lapset saattavat tarvita apua leikeissään, varsinkin pieniä lapsia voi jopa "opettaa" leikkimään.
Liika kontrolloiminen ja leikkiin puuttuminen ei mun mielestä kuitenkaan ole hyväksi, lapsen pitää antaa käyttää omaa mielikuvitustaan.
Leikillä ei ole rajoja tai sääntöjä. (nojoo, tottakai normaalit turvallisuus ja käytössäännöt)Kuinka meillä leikitään?

2-vuotias seurailee paljon isompien leikkejä, kulkee mukana ja osallistuu leikkeihin. 
Itsekseen hoitaa nukkeja, tanssii ja lauleskelee, penkoo lelulaatikoita ja höpöttelee :D Isompien kanssa leikkii pitkiäkin aikoja, itsekseen leikki on vielä suht lyhytkestoista n. 10-30min. 

4-vuotiaalla on jo huimat taidot leikkiä yksin tai kaverin kanssa. Onni saattaa leikkiä itsekseen tunnin verran, isompien kanssa leikit kestää helposti tunteja. Onni leikkii monipuolisesti, esim autoilla, eläimillä, pehmoleluilla, leikkii myös paljon mielikuvitusleikkejä; supersankarileikit, tykkää leikkiä eläintä esim koiraa tai dinoa, kotileikit, lääkärileikit yms.
Ulkona leikkii isompien kanssa pihaleikkejä kuten kirkkistä, pallo kotona yms.

8-vuotias leikkii vielä leluilla. pikkuautoilla, pehmoleluilla, littles pet shopeilla yms. Leikit ovat "huolella rakennettuja" ja voivat kestää jopa päiväkausia :D Onneksi meillä on Emilillä naapurissa ihana leikkiväinen kaveri joten leikkiä piisaa toivottavasti vielä pitkään. Myös mielikuvitusleikit on pop! Ulkona pelaillaan, leikitään ulkoleikkejä ja "hengaillaan" :)

11- ja 13-vuotiaat eivät meillä enää leiki leluilla. Pikkusia leikittävät kyllä <3 ja ulkona pelailevat, leikkivät pihaleikkejä (kirkkis, pallo kotona yms). Kavereiden kanssa hengailevat, pyöräilevät, kuuntelevat musiikkia yms. Leikkiajat ovat jo muistona takanapäin <3 Mutta onneksi perheessä on pikkuisia joiden kanssa voi vielä luvan kanssa joskus heittäytyä leikkiin :)

Tänä aamuna meillä on leikitty nallesairaalaa, kipsattuja nalleparkoja (vessapaperiin käärittyjä) toipuu olkkarin sohvalla rivissä ja äiti-kirurgille on tuotu pari saumasta ratkennutta tyyppiä fiksattavaksi, pääsee taas "käsityöihmisen" taidot oikeuksiinsa :D Kuinkas teillä leikitään?

Terkkuja
Nadja

4 kommenttia:

 1. Aamen! :D Aku 4v leikkii kaverin kanssa ihan niin pitkään kun kaveri suostuu :D ei näy poikaa kun on kaveri kylässä :) Itsekseen ehkä puoli tuntia esim. legoilla tai junilla mutta askartelee itsekseen piitkiä aikoja ja kaikenmoisia vessapaperi-liima virityksiä tulee ovista ja ikkunoista ;) Roolileikit on pop! Iivo 1v kulkee puuhailemassa ja seuraa/osallistuu isompien leikkeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aamen :D haha oliko paatoksellista :D :D Päästiin kato aiheeseen <3

   Ihanasti sun poikaset kyllä leikkii <3 <3

   Poista
 2. Sanon KYLLÄ leikkimiselle :)! Täytyy myöntää että meillä on usein paljon ohjelmaa mutta siitä huolimatta pyrimme antamaan lapsille paljon aikaa leikkimiselle.. Saavat sitten jättää siivoukset tai muut "velvollisuudet" vähemmälle! Meidän 4-vuotias tykkää leikkii yksinään pitkiä aikoja ja piirtäminen onkin tämän hetken paras "leikki".. 1-vuotias opettelee juuri duplojen rakentamista ja siinä voikin vierähtää (jopa) 15 minuuttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kyllä nyt kun huomaa että meillä vanhimmat jo "teinareita" pikkuhiljaa, niin oikein miettii kuinka lyhyt tuo leikki-ikä onkaan <3
   Ja jännä huomata myös kuinka erilaisia leikkijöitä lapset ovat, toinen rakentelee, toinen temppuilee, kolmas piirtelee jne <3

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi, arvostan <3