keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Amatööri-ammattilaisen imetysvinkit part1 : Hyvä alku imetykselle

Erilaisia imetysoppaita, -artikkeleita ja kursseja on kyllä tarjolla pilvin pimein, mutta silti usein imetyksen onnistuminen kaatuu siihen että äidillä ei ole tarpeeksi luottoa omiin kykyihin eikä oikeanlaista tietoa imetyksestä.  Imetys ei ole mitään tähtitiedettä jos tähdet on kohdallaan, mutta joskus vaaditaan enemmänkin kärsivällisyyttä ja työtä imetyksen onnistumisen eteen.

Ammattimaisen imettäjän titteleitä ei paljoakaan jaella mutta mutta voisin kuvitella että viittä lasta imettäneenä jonkun sortin amatööriammattilainen olen. Plus, että imetys on mulle tärkeä ja sydäntä lähellä oleva asia. Mä tahdon todella kannustaa äitejä imettämään ja tarjoamaan lapselleen parhaan mahdollisen ja ekologisimman ravinnon. Maailman luonnollisimmalla tavalla, eli imettäen.

Halusinkin toteuttaa tämmösen imetystä käsittelevän postaussarjan perustuen mun omiin kokemuksiin imettävänä äitinä.  Postaussarjassa tullaan käymään läpi mm näitä aiheita;
-Hyvä alku imetykselle
-Täysimetys 6kk / kiinteät ruuat ja imetys
-Imetyksen kompastuskivet ja harhaluulot
-Taaperon imetys
-Vieroitus
Eli amatööri-ammattilaisen imetysvinkit part 1, olkaa hyvä <3

Ennen vauvan syntymää:

-Ensinnäkin, ime kaikki mahdollinen teoria-tieto imetyksestä jo raskausaikana, kysele imettäviltä äideiltä kokemuksia, lähes kaikki imettävät äidit ovat kiinnostuneita imetyksestä, ja jos joku heitä jaksaa kuunnella, niin varmasti antavat kullanarvoisia vinkkejä, käytä siis tilaisuus hyväksi <3

-Hanki ennen vauvan syntymää vaikkapa pehmeä kaaritueton imetystoppi jonka otat mukaan jo laitokselle. Maidon noustessa rintoihin on tärkeää että niillä on tukea, mutta ei kuitenkaan mitää kinnaavia liivejä!

-Tee päätös että haluat imettää, ja valmistaudu siihen että imetys on alkuun aikaa vievää ja vaikeuksia saattaa tulla.  Imetys onnistuu kun luotat itseesi, joten tsemppaa itsesi imetysmoodiin  <3 

Synnyttäneiden osastolla:

-Vauvan synnyttyä anna vauvalle aikaa olla rinnalla. Se on tärkeintä! Muuten maito ei nouse rintoihin. Pyydä kätilöiltä apua imetykseen, nyhdä heiltä kaikki apu, sillä he ovat sielä sinua ja lastasi varten.

-Kun vauva hakee imuotetta , huomaat kyllä nopeasti jos ote on väärä. Nänni kipeytyy, saattaa muotoutua ihan oudon muotoiseksi (esim kulmikkaaksi), nänniin saattaa tulla vesikelloja, rakkuloita ja haavoja. Se ei ole normaalia. Kun vauvalla on hyvä imuote, nänni ei juurikaan kärsi.

-Jos vauvalla on väärä imuote, pyydä kätilöä katsomaan ja anna hänen auttaa. Pyydä vaikka jokaiseen imetyksen aloitukseen mukaan jos siltä tuntuu :)

-Älä anna vauvalle lisämaitoa (toki asia erikseen jos on lääketieteellisiä syitä). Saattaa kuulostaa kamalalta mutta tämä on tärkeää sen kannalta että maito alkaa nousta.  Maito nousee kohinalla rintoihin noin 3-5vrk vauvan syntymästä.

-Älä anna vauvalle tuttia tai tuttipulloa ainakaan pariin ensimmäiseen viikkoon (jos mahdollista) , se vaikeuttaa hyvän imuotteen hakemista. Ja hyvä imuote on kaiken A ja O.

-Muista syödä ja juoda hyvin!


Kotona:

-Jos vauvalla on vaikeuksia imuotteen kanssa, ota yhteys neuvolaan tai suoraan imetystukihenkilöön. Vauvan ensimmäiset vuorokaudet ja viikot ovat äärimmäisen tärkeitä imetyksen kannalta, silloin maito nousee rintoihin ja jotta se nousee ja rinnat myös tyhjenee, siihen tarvitaan hyvä imuote vauvalta.

-Hoida rintoja! Jos rinnanpäät kärsivät, muista rasvata niitä! Pidä rinnat lämpiminä. Jos tulee maitopaakkuja, voit koittaa esim lämpöisessä suihkussa niitä kevyesti hieroa, tai vauvan imiessä voi myös hieroa paakkuuntunutta kohtaa. Jos nousee kuume ja rinta on punainen, kipeä, laikukas, ota yhteys lääkäriin, silloin saattaa olla kyseessä rintatulehdus mikä vaatii antibioottihoitoa.

-Täysinäisiä rintoja voi tyhjätä ja oloa helpottaa myös pumppaamalla. Mutta muista että mitä enemmän pumppaat, sitä enemmän tulee maitoa. Itse suosittelen vaikkapa lämpöisessä suihkussa "käsinlypsyä" sen verran että olo helpottuu.

-Vauva saattaa haluta rinnalle hyvinkin usein, ja se nyt vähän niinku kuuluu homman nimeen :D Anna vauvan tulla rinnalle vaikkapa sitten puolen tunnin välein tai jopa kymmenen minuutin välein  jos hän niin haluaa. Se ei tarkoita sitä ettet tuottaisi tarpeeksi maitoa, vaan vauvat tapauksesta riippuen viettävät hyvinkin paljon aikaa rinnalla ensimmäisinä viikkoina. Tätä kutsutaan myös lapsentahtiseksi imetykseksi ja siihen minä luotan enemmän kuin kelloon. 

-Muista syödä ja juoda!!

-Luota itseesi! Se on tärkeintä, sinä tiedät että sinun maitosi riittää, anna lapsen olla rinnalla ja hoitaa homma himaan <3  Vauva ei tarvitse lisämaitoa vaan sinun maitosi riittää <3 


Hei, tässä oli ensimmäinen imetyspostaus, toivottavasti tästä on apua!  Herättikö mun vinkit jotain ajatuksia? Onko jotain mistä haluaisit kuulla lisää? Olen pelkkänä korvana :) <3 Ja imetyksen kokeneet äidit, onko teillä lisätä jotain omia vinkkejä imetystä suunnittelevalle tulevalle mamalle?

Terkkuja
Nadja


20 kommenttia:

  1. Hyvä tietopaketti aiheesta! Mulle kyllä tuli haavaumia rintoihin ekana imetysviikkona hyvästä imuotteesta huolimatta. Mutta hyvällä hoidolla ja välillä hammasta purren selvisin. Sanoisin siis lisäksi, että joskus imetyksen onnistuminen vaatii myös sisua äidiltä. Mutta on todellakin sen arvoista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kyllä todellakin onnistunut imetys ja sen starttaus saattaa vaatia sisua ja hampaiden puremista, siinä olet oikeassa. Usein imetyksestä tais siitä alusta varsinkin on liian ruusuiset kuvat ja se saa tuoreen äidin pettymään itseensä ja lannistumaan jos tukea ja tietoa ei ole saatavilla oikealla hetkellä <3
      Mutta kunhan homma lähtee käyntiin, on kaikki ollut sen arvoista <3 Takuulla!

      Poista
  2. Heippa,itse olen imettänyt rintakumeilla kolme lasta ja kaikkia yli vuoden ikäisiksi.Aluksi tuntui sairaalassa ja neuvolassakin,että teen kaiken väärin koska käytän rintakumia,mutta onneksi olin sinnikäs ja jatkoin syöttämistä niillä,syyt rintakumin käyttöön olivat rinnan/nännin rakenne,imuote ei vain onnnistunut ilman,sekä vauvan kireä kielijänne.Halusin jakaa tälläisen tarinan,koska tiedän etten ole ainoa,joka on paininut tälläistenkin ongelmien kanssa..Eli rintakuminkin käyttö on täysin ok,ja sitä voi käyttää hetken apuna,tai sitten jos muuten imuote ei onnistu,niin myös jatkuvastikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista, ja todellakin kiitos nimenomaan siitä että kerroit sun tarinan <3 Rintakumit on mulle itselle tosi vieraat, en ole koskaan käyttänyt, mutta ne on todellakin niinkuin sinullekkin, ihan huippu keksintö <3 Onneksi löysit rintakumit ja saitte noin upeat imetykset kaikkien kolmen kanssa :)

      Poista
  3. Kiva postaus! 😊 Imettäminen oli kyllä ihanaa 💜

    VastaaPoista
  4. Ihana postaussarja.♥ Tuo juomimnen ja syöminen on itsellä se mitkä meinas yhdessä vaiheessa aina unohtua, mutta nykyään nekin muistaa. :) Imetys on kyllä niin ihanaa.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti <3 Ja se on kyllä todellakin tärkeää että syö ja juo hyvin :) Mulla itellä ei ole ollut sitä vaivaa että oisin unohtanut syödä (hihii), mutta juomisessa sai kyllä olla skarppina :)

      Poista
  5. Hyvä listaus! :D Minulla tuli mieleen se, että yritin alkuun pärjätä yhden (imetys)tyyyn varassa ja sillä yritin tukea vauvaa, omia käsiä ja muutenkin löytää hyvä imetysasento. Jännitin lopulta alkutaipalella niin paljon tämän yhden tyynyn kanssa, että hartiat kipeytyivät ja sain kamalan päänsäryn siitä. (ihan kuin siinä ei muutenkin olisi tarpeeksi kipeetä kaikkialla.. *hih*) Vasta kun ymmärsin ottaa muutaman lisätyynyn mukaan puuhaan, kaikki helpottui ja niskajumit katosivat. Unohdin myös jotenkin sujuvasti sen, että kaikki on sallittua ja hyviä imetysasentoja on monia. Mutta vastoinkäymisistä huolimatta imetys oli kyllä ihanaa aikaa <3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tuo on totta että kunnon imetystyynyt tai tyynyt yleensä on vähintäänkin tarpeellisia että löytää hyvän ja ergonomisen asennon imettää! <3 Ja asennon vaihtelut varsinkin alkumetreillä takaa sen rinnan parhaimman tyhjennyksen. Muistan että itellä pakkautui helposti maitoa tonne rinnan "sivuun"ja tää "kainaloimetys"-asento oli silloin paras :)

      Poista
  6. Imetys on ihanaa ja ikimuistoista aikaa♥ Mä sanoisin ettei kannata ennen lapsen syntymää asettaa suuria tavotteita eikä missään vaiheessa stressata imetyksen sujumisesta. Stressaamisella vaan hankaloittaa maidon tuloa ja jos ongelmia tulee niin sitten etsitään apua. Mahdollisten ongelmien kanssa ei kannata luovuttaa ja imetyksessä kannattaa vaan luottaa itseensä. Vaikka vauva olisi rinnalla jatkuvasti, maito voi riittää. Niin ja imettäjän omasta ravinnon saannista kannattaa tosiaan pitää huolta. Ne valitettavan helposti vauvakuplassa unohtuu. Näin mä varmaan neuvoisin jos kysyttäis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mä olen taas sitä mieltä että imetykselle kannattaa asettaa positiivisessa tsemppihengessä tavoitteita. Ja kerätä just tarpeeksi tietoa, mikä lisää luottamusta omiin kykyihin. Kun on tarpeeksi hyvä luotto itseensä ja tietoa, on helpompi kohdata myös niitä mahdollisia vastoinkäymisiä ja selvitä niistä "voittajana" :) Stressiä ei kuitenkaan pitäisi ottaa, se ei ole missään asiassa hyvä, ei myöskään imetyksessä. Ja vaikka vauva olisi rinnalla "koko ajan" niin se oma maito riittää. Varsinkin tiheän imun kausina voi tuntua siltä että vauva ei muuta teekkään kuin roiku tissillä, ja silloin helposti sorrutaan antamaan lisämaitoa, vaikka vauva todellisuudessa tekee vaan lisätilausta kasvavaan nälkäänsä :D
      Ja tota ei voi kyllä liikaa korostaa että se oma ravinto on niin tärkeetä <3 Siitä se lapsikin ravintonsa saa <3

      Poista
  7. Heippa kiva blogi ja voitit linkki arvonnassani !ONNEA! <3 Samalla sait uuden lukijan!

    VastaaPoista
  8. Entäs kun sulla on refluksivauva? Ei kuulkaa onnistunut, ei sitten millään. Toinen raukka söi ja puklasi samaan aikaan. Ei siinä kyllä olisi itsekään halunnut enää syödä. 2 kk meni ihan ok, mutta sitten neiti teki stopin. Rupesi huutamaan jo kun haettiin asentoa. Meillä piti myös lisätä sitä sakeutinta maitoon, että se pysyisi vähän paremmin sisällä ja se on vähän vaikea saada tuohon rintaan sisällytettyä ;) Kolmisen kuukautta mä sitten pumppasin maitoa niin, että syötiin pelkästään omaa tavaraa, mutta sitten alkoi maito vähenemään ja otettiin korviketta kaveriksi. Ihan terve muksu tuli siitä huolimatta.
    Nyt jälkeenpäin kun miettii, niin oman jaksamisen kannalta olisi kannattanut höllätä jo vähän aiemmin. Väsymys ja stressi oli valtava siitä, että onko seuraava satsi valmiina. Ja tämä oikeasti rajoitti meidän menemisiäkin, että missä välissä ehtii pumppaamaan ja voiko maidon lämmittää sitten neidille. Ja sitten tämä imetyksen hehkutus ei ainakaan auta asiaa yhtään. Morkkishan siitä tuli ja jäi, oon vieläkin vähän katkera niille, kenellä se homma sujuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole laisinkaan kokemusta refluksista se pitää myöntää . Ja siis en missään nimessä halua syylistää jos imetys ei syystä tai toisesta onnistu. Jos esim lapsi tai äiti on sairas tai imetykselle on muita esteitä :)
      Imetitkö siis yhteensä 5kuukautta ,tai tarjosit omaa maitoasi sen 5 kk? Sehän on itsessään jo oikein hyvä "suoritus". Saat todellakin olla ylpeä itsestäsi ku miettii mitä haasteita teillä on ollut matkassa <3
      Ja tän postaussarjan tarkoitus on nimenomaan kannustaa ja antaa vinkkejä ihan mun omasta kokemuksesta, mun epäonnistumisista ja onnistumisista :)
      Kiitos että kommentoit ja kerroit tarinasi <3

      Poista
  9. Oho onko sulla viisi lasta! Hurjaa, oot kyl melko tehopakkaus. :) kiva postaus. Itse jouduin kuopuksemme kanssa käymään melkoiset taistelut että imetys käynnistyi kunnolla. Tyttö oli jo heti syntymästään lähtien tosi temperamenttinen ja kärsimätön. Kiukutteli ja melskasi rinnalla kun maitoa ei tullut riittävän nopeasti ja paljon. Saikin alkuun vähän lisämaitoa ja ois sit halunnut vaan helposti pullosta. Mut pidin pääni ja hyvin sit lopulta sujui kaikki ja täysimetyksellä mentiin pitkään. Imettämistä tulee itselle edelleenkin välillä ikävä. ♡ Ja varmaan tytöllekin jollain tasolla kun se käsi edelleenkin aina välillä sujahtaa kaula-aukosta sisään. :)

    VastaaPoista
  10. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Positiivinen tsemppaus imetyksen alussa on tosi tärkeää. Meillä oli hankaluuksia aika paljon alussa, kun maitoa tuli niin paljon että poika ei sen takia saanut otetta rinnasta (rinta oli niin kova). Tuntui ihan kamalalle, kun ei silloin saanut kunnolla tietoa siitä, mitä tehdä. Onneksi keksin sitten pumpata aina imetyksen alussa rintaa vähän tyhjemmäksi ja sitten poika sai paremman otteen. Mieskin googlaili netistä vinkkejä :D. Pitkään meillä meni, että saatiin imetys sujumaan, mutta olin päättänyt, että teen kaiken mahdollisen, jotta se onnistuisi. Melkein kaksi vuotiaaksi sitten imetin, ja oli se vaan niin ihanaa aikaa.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi, arvostan <3