Tää aihe ; lapset somessa, on ollut aika paljon tapetilla viime aikoina, ja aihe koskettaa meidän perhettä aika akuutisti (kolme "somettavaa" lasta :D ), joten työnnetäänpä omakin lusikka soppaan!
Kaikista kalkkiintunein, hölmöin ja urpåin ajatus on (oon jopa kuullut lähestulkoon näillä sanoilla jonkun järjen riemuvoiton suusta!!) :
"Minä en facebookkia oo hommannut enkä aio hommata. Joo kyllä meidän 10-vuotias "pertti" käyttää älypuhelinta ja sillä on kaiken maailman instagrammit ynnä muut chatit mutta minä en tommosia kyllä ala käyttää."
Oikeesti tätä ei voi liikaa korostaa; jos alaikäisellä lapsella on facebook- tai instagram-tili, tulee vanhemman perehtyä palveluihin myös itse ja mieluiten hankkia vielä omat tilit. Se on mun mielestä ihan ykkösjuttu.
Vaikka some ei vanhempaa hirveesti kiinnostaiskaan niin toivottavasti oman lapsen tekemiset edes kiinnostaa!
Lapset ovat lapsia, se pitäisi aina muistaa. Lapsia pitää opettaa kuinka käyttäydytään sosiaalisessa mediassa. Lapset tarvitsevat tukea ja hiukan toppuuttelua ja ennen kaikkea VALVONTAA siihen mitä tekevät, kenen kanssa, mitä julkaisevat, mihinkä vuorokauden aikaan... yms.
Mun mielestä on jo aivan liian monta varoittavaa tarinaa erilaisista lasten "ylilyönneistä" ja surullisista lapselle aiheutuneista traumoista, jotka olis voitu mahdollisesti välttää jos vanhemmilla olis riittävästi tietoa siitä mitä lapset tableteillaan tai kännyköillään tekevät.
Lapsi jonka some-käyttäytymistä ei valvota, saattaa innostua helposti kaikesta ja netin ihmeellisessä maailmassa vain taivas on rajana! Tietoa ja materiaalia on saatavilla (niin hyvässä kuin pahassa) ja utelias tiedonhaluinen lapsi saattaa päätyä vaikka millaisille sivustoille ja seuraamaan vaikka minkälaisia tyyppejä.
Myös kiltti, kuuliainen ja hyväkäytöksinen lapsi on altis somen vaaroille. Tätäkin nimittäin kuulee: Meidän "mirkku" on niin kiltti että ei se ikinä tekisi mitään niin tyhmää...
Jepjep, kyllä ne Mirkutkin ilman vanhempien opastusta ja tukea voivat kohdata vaikka ja mitä.
Kuinka meillä?
1.Me käytetään itse kaikkia sovelluksia joita lapsetkin käyttää. Näemme aina lasten julkaisut, ketä heidän julkaisuistaan tykkää, mitä kommentoidaan yms.
2. Kännyköitä ei oteta mukaan sänkyyn! Yöllä nukutaan, ei räplätä kännykkää. Tämä saatiin oppia kantapään kautta pari vuotta sitten, kun hoksattiin että meidän "pertillä" nukahtaminen alkoi kestää turhan kauan. Kaiken lisäksi öiseen aikaan lapselle ei ole MITÄÄN somessa. ei mitään semmoista mitä ei voisi päiväsaikaankin tutkia.
3. Meillä on lapset saaneet n. 8vuotiaina älypuhelimet ja pikkuhiljaa niitä on opeteltu yhdessä käyttämään. Tällä hetkellä puhelmilla whatsapp ja instagram ovat meidän lasten "suosikit" :) Tietokeneella katselevat lähinnä youtubesta erilaisia juttuja, valvotusti.
Mun mielestä somessa ei ole mitään pahaa, jos vanhemmilla on ohjat hyppysissä. Ja sama pätee asiassa kuin asiassa, kunhan ei mene ÖVERIKSI. :)
Kuinkas teillä? Millainen suhtautuminen teillä on lapset somessa-aiheeseen?
Terkkuja
Nadja
Hyviä pohdintoja. Itse ajattelen niin että maalaisjärjellä pötkii pitkälle.
VastaaPoistaMaalaisjärki on jees yleensä tilanteessa kuin tilanteessa :D
PoistaMeillä ei 10- eikä 12-vuotiailla lapsilla ole vielä älykännyköitä ja kaikista ikärajoista pidetään kiinni. Eli esim. esikko ei ole vielä facebookissa, jonka ikäraja on 13 v. WhatsAppin ikäraja taitaa olla 16 v. Moni lasten luokkakaveri on siellä, tosin monen vanhempi on myös kieltänyt siellä olemisen, varsinkin kun lasten koulussa oli joku ikävä kiusaamisjuttu whatsappin tiimoilta viime keväänä ja silloin rehtoria myöten pyydettiin vanhempia olemaan tarkkoina ikärajoista ja siitä, mitä lapset somessa touhuavat.
VastaaPoistaTiedän, tiukkapipoja ollaan....Älykännyköitten hankkimista mietitään, mutta kummallekaan se ei tunnu olevan niin iso juttu, että vielä ovat pärjänneet ilmankin. Tietokoneella kyllä pelailevat, katsovat youtubea jne, mutta niitäkin tiettyjen aikarajojen puitteissa. Heh, siinä vaiheessa kun lapset ovat facebookissa joutuu itse miettimään tarkemmin, mitä siellä julkaisee...
Meillä on 13veellä facebook, sitä nuoremmilla ei ole. Tuosta whatsappin ikärajasta en ollut ede tietoinen! Piti oikein googlettaa :) Mutta tosiaan näin, 16 vuotta tai vanhemman luvalla..
PoistaMeillä tykätään käyttää whatsappia yhteydenpitokanavana perheen kanssa. Ja meillä on oma "perheryhmä" :D Tottakai varsinkin isommat lapset (pian 12 ja 13vuotiaat) tsättäilevät myös kavereiden kanssa, myös harrastusten puitteissa lapsilla on omia whatsapp-ryhmiä.
Kiusaamis-tapaukset on niin surullisia.. ja tuntuu että useimmiten (kun valitettavasti kuulee näistä tapauksista) nää pahimmat kiusaamiset ja tsättäämiset on just siihen aikaan kun lasten pitäisi posottaa jo unta kaaliin...
Ja tiukkapipo saa olla! Siinä ei oo tässä asiassa ainakaan mitään pahaa :)
Tätä aikaa vasta odotellessa, omat on vielä niin pieniä, ettei älypuhelimia ole tarvinnut vielä hommata (vaikka tuleva ykkösluokkalainen on omaa kännykkää hieman kysellytkin...). Hyviä pohdintoja, maalaisjärjellä tässäkin pötkii varmasti pitkälle! :)
VastaaPoistaSillä että lapsella on oma kännykkä, perusluuri tai älypyhelin, on myös paljon hyviä puolia. On aina tavoitettavissa yms (jos se kännykä vaan pysyy tallessa ja päällä :D ) .
PoistaMun mielestä on tärkeintä että vanhemmat oikeesti tiedostavat mihin kaikkeen lapsukaiset saattavat netissä törmätä. Siinä sitten maalaisjärjellä pötkiikin jo hyvinkin pitkälle :)
Aihe ei ole itselle vielä millään tavalla ajankohtainen, kun lapsiakaan ei vielä ole, mutta kiinnostaa silti. Itseäni lähinnä kauhistuttaa jo valmiiksi, kun nykyään ollaan nenä kiinni tabletissa jo vaippaiässä. Omassa lapsuudessa kun soitettiin ovikelloa tai kokeiltiin onnea lankapuhelimella. Älypuhelinten myötä kun aikuistenkin kanssakäyminen on muuttunut niin radikaalisti ja kaikki istuvat nenät puhelimissa (syyllistyn tähän siis pahasti itsekin!), niin arveluttaa vaan, että mitä tuo maaginen some mahtaa sitten tehdä pienelle lapselle.
VastaaPoistaUskon kyllä, että aikanaan tulen olemaan kanssasi aika samoilla linjoilla. Kun ei sitä oikein voi pakottaa lapsiaan yhdeksänkymmentäluvullekaan :- D Hyviä ajatuksia!
Kyllä kauhistuttaa minuakin!
PoistaVanhempien mielestä on söpöä kun 2-vuotiaat osaavat jo pelata jotain pelejä tableteillaan ja näitä vauva-sovelluksia onkin pilvin pimein..
Kylmä fakta on kuiteski että siitä se sitten lähtee. Ei oo mitenkään ihmeellistä että 4-vuotiaalla tai jopa nuoremmalla on oma tabletti. Ja iphone femmat vähintään eskarilaisena.
En todellakaan halua jeesustella mitenkään, nää on vaan mun ajatuksia tän asian tiimoilta. Meilläkin tosiaan koululaisilla on omat älypyhelimet ja 4-vuotias osaa jo etsiä youtubesta dinoleffoja ja pelaa iskän kännykällä Subway surfferssia paremmin kuin minä.
Maalaisjärjellä valvonta ja selkeet rajat.
Se on meidän "ase" tätä touhua vastaan :D
Siis ei oo tosiaankaan sanottua että vaikkapa kymmenen vuoden päästä edes löytyisi enää muita kuin älypuhelimia :D Tai sit alettaisko menemään ihan toiseen suuntaan ja ajateltaisiin enemmänkin näitä pikkaraisia? Mee ja tiedä :D
VastaaPoistaJa juuri näin, järki päässä ja silmät auki niin sillä pääsee jo pitkälle :)
Sun tapasi toimia kuulostaa fiksulle, vaikka itsellä ei vielä ole ajankohtainen aihe, ei tee ollenkaan pahaa valmistautua jo ennakkoon ja miettiä miten itse toimisi...
VastaaPoistaKiitti :) mun mielestä näihin asioihin kannattaa juurikin perehtyä ajoissa ja vetää omat linjaukset ennen kuin hankkii lapselle ekan kännykän tai tabletin tms. Selkeillä sävelillä luultavasti säästyy monelta taplaukselta :)
Poista